KORANG DAH KENA TIPU DENGAN PUNCA KERETA TUNGGU LAMA. INI KISAH SEBENAR

Semua orang yang follow news berkenaan kereta, ada dengar berkenaan semiconductor shotage, ataupun chipshortage.

Tapi kekurangan stock kereta dunia akan menjadi lebih teruk, and puncanya bukan datang adripada short supply of this chips sahaja.

Production yang perlahan, for sure memberi kesan kepada harga kereta, didalam trend yang meningkat. Makin naik harga kereta.

Russian Impact

Kalau kita rasa yang conflict dekat Europe timur tak ada effect pada kita, sebab, kita tak penah pegi Europe, satu benda kita kena tahu, economi Negara kita boleh survive sampai harini, sebab wujudnya activity export and import.

Negara kita sebenarnya, banyak tak tau ambik minyak dari Russia. Memang kita ada, petronas, buat minyak sendiri. tapi kita pon ambik crude oil daripada Russia jugak.

Bukan crude oil je. Refined petroleum, arang briquette untuk jana elektrik malaysia, amount dia sahaja untuk 2020, malaysia spend 1.13 billion dollar.

Dollar tau belum convert ringgit lagi. Brape banyak mclaren boleh beli tu.

Nak lagi best, Russia and malaysia oil trade, bukan nilai paling tinggi. Import minyak malaysia yang sebenarnya paling tinggi adalah Saudi Arabia, and AMURICA.

Tapi, Russia dengan dua Negara ni pulak, diorang punya oil trade and natural gas import, pada scala yang lagi besar. Maksudnya, Russian effect, secara  tak lansung terkena jugak pada kita.

Harga and supplies for natural gas and oil sekarang tengah meningkat naik, and punca dia datang daripada satu company gas giant daripada Russia, Gazprom.

Gazprom, dia punya besar, 2019 punya statistic, Gazprom ada sales melebihi 120 BILIION dollar.

Sebab tu, Gazprom adalah public listed natural gas paling besar di dunia.

Last 2 month, syarikat ni stop diorang punya natural gas supply to Poland and Bulgaria, and sekarang ni tengah ugut nak ban Negara lain jugak.

Sebab apa? Sebab Gazprom nak sales transaction melalui rubles, rusia punya currency. Benda ni jadi seram dekat EU.

EU punya import tiap tiap taun dari Russia, 41 percent natural gas. Banyak gila 41. Lepastu Negara eu yang paling banyak beli dari gazrprom, adalah geram, Italy, and france.

Negara yang paling banyak dependand dengan Russia, adalah Negara yang hasilkan kereta paling banyak di dunia.

Natural gas, untuk jana kuasa, elektrik, benda benda asas. And dalam car making industry, natural gas diperlukan secara direct untuk produce car part and assemble kereta tu semua dekat kilang.

Even menteri german mengaku yang Negara dia totally dependand dengan Russia, and andai kata dia nak back out, semua tu Cuma akan boleh jadi selepas 2024

Pasal car maker directly, volkwagon dependant sebanyak 80% daripada non renewable energy, bmw, atas daripada 60% untuk energy yang sama.

Volkswagen ceo siap bagi warning lagi, yang kalau kena cut dari gas Russia, Volkswagen tu sendiri boleh jatuh teruk.

Sebab tu sekarang ni 3 ceo dari Volkswagen, bmw and Mercedes tengah buat deal dengan goerment untuk diversify energy import.

And jangan lupa, diorang ada masalah lain jugak, that is semiconductor shortage, and ketiga tiga car maker punya oem supplier………..dari Ukraine….

Ini german punya cite.

Tape bang, kalau kereta german sangkut, kita beli Ferrari. Ferrari kete Italy.

Italy kena bang.

Paintshop

Europe secara keseluruhan, apalbila Russia ban natural gas supplies, effect paling terkesan adalah pada carmaker punya paintshop.

And effect tersebut adalah drastic. Paintshop tu, Department ngecat ngecat tu. Bunyi macam tak penting, tapi korang pulak taknak beli kereta tak bercat.

Dia terkesan kat department cat ngecat, sebab paint shop perlu untuk create steam for heating, and nak compress udara.

Dia ada je option lain. guna fuel, propane tapi costingnya terlalu tinggi, untuk result yang sama.

Pipeline

Natural gas dekat Europe ni, bukan datang macam tong gas masak. Dia ada pipeline dekat semua Europe. Satu tu nama dia yamal Europe, and dia cross Negara sana macam Belarus, Poland, german.

Bila lalu paip paip tu, ada la yang kena transit kan. Ukraine tu Negara transit pipeline. tu lah masalahnya.

Kalau kata nak mintak Negara lain produce natural gas, macam contoh Norway, Negara Negara ni still tak boleh nak produce gas, sebanyak mana Russia supply dekat diorang.

Pandemic

Okay, macam tu kita beli Toyota lah. Toyota kete jepong.

Tak direct daripada perang eastern Europe. Tapi  japan production output dah jatuh bulan bulan untuk 2022 disebabkan pandemic related issue.

Even sebelum perang tu ada lagi, japan factory dah memang struggling untuk dapatkan global parts.

Macam Toyota, Honda , Suzuki, February 2022 punya output of motor vehicle dah jatuh lebih darpada 17 percent. 17 daripada 10 juta, still juta jugak beb.

Tambahan,, 2021, Japanese government buat announcement yang japan akan jadikan 1/3 national power generation daripada renewable source by 2030.

Sebabkan benda alah ni, gas, and arang punya energy gereration ada terpotong sampai 50%.

China? Major pandemic, sampai kilang tesla tertutup. Masa shoot video ni baru keluar report balik yang china made tesla sales start recovering.

Jepun, Europe, ada masalah diorang, and bila datang dekat malaysia, dengan masalah masalah dia lah sampai. Itu lah chain of economic power.

Kita sedia maklum yang walaupun kita ada sendiri punya oem and energy source, benda benda ni tak cukup untuk tampung demand yang ada. Sebab tu ah kita main import export.

Once Negara yang kita deal tu ada masalah, kita pun akan tersangkut sama. Dalam carmaker punya perspective pulak, kita ada import and local cars.

And kita nak pakai bmw Mercedes. So kita pun kena deal dengan masalah yang sama. Tahniah lah.

Kalau ingat balik perang us Iraq tahun 2003, tak ada direct dengan kita, tapi tahun selepas tu harga kereta naik dengan percentage yang melebihi kadar inflasi.

Apa yang jadi ni hanyalah sejarah mungkin berulang~

Conclusion

Apa kita boleh buat sekarang? For sure kita as an individu, tak ada power untuk buat apa apa dengan harga yang akan naik ni.

Tapi best we can do is, vehice wise, stick dengan used car, sebab stock yang obviously visible.

Kereta baru sangat lambat untuk kita tunggu, and currently saya ada 3 customer tunggu kereta, semua perodua, and 3 3 dah menunggu dari bulan lepas. Ini normal situation sekarang. Tade yang pelik.

 

 

 

 

zakirin

1 comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.