Ini Sebab Harga Kereta Akan Jatuh Tak Lama Lagi

Kita semua sedia maklum yang harga kereta harini tengah duduk pada takuk yang paling tinggi sekarang. Harga myvi harini, tahun lepas boleh beli Mercedes.

That’s how expensive kereta sekarang……Mercedes 2nd la.

Statistically, kereta baru harini 12% lebih mahal daripada tahun sebelumnya, and used car terima tamparan lagi terook, reportedly gaining sampai 30% daripada asal.

Benda ni tak jadi kat malaysia je. Satu dunia pun ada masalah yang sama, sebab punca ni semua datang dari issue global, which is salah satu yang saya dah biasa sebut, chip shortage.

Sepandai pandai harga kereta melompat, pasti akan turun ketanah juga. Or is it?

The big question is, BILA kah harga kereta akan mula menurun, and adakah kita perlu beli kereta sekarang ataupun tunggu duluu~

Multiple Event

For this news, dia ada kaitan dengan perang ukrain Russia. Russia jauh kan dari malaysia? Jangan risau, terkena jugak kita.

Sebabkan perang ni, rusia and Ukraine end up producing less cars sampai berjuta unit untk tahun ni. Semua ni ada kaitan dengan sanction, trade impact, and of course, dominos effect.

Bukan yang pizza tu.

Perang diorang tak direct, tapi kita cofirm kena

Dari sini, metal used to produce car makin susah untuk car maker accuire, harga pun meningkat.

Ending dia, analytic expert keluarkan statement yang kemungkinan tahun ni, kereta satu dunia akan berkurang sampai 3.5 juta unit. Banyak tu.

Ada beberapa factor selain daripada perang, yang membuatkan supply untuk brand new car berkurang. Chip shortage, pendemic effect.

Untuk kali pertama dalam sejarah dunia, multiple event berlaku yang memberi tamparan hebat kepada car maker yang membuatkan harga kereta menurun.

Tambah pulak, internal combustion nak transition to ev. Benda benda ni pun bagi setback jugak ye dekat supply event.

Yang terkesan? Kitaaaa jugak. Masalah brand new car ni, bagi impact lagi teruk dekat used car market. Macam brand new car, harga kereta dikawal dengan multiple organization.

Government, car maker, anything in between. Tapi used car, market diorang lebih decentralize, and fluid. Nak naik, naikkkkkk. Nak turun, turunnnnnnnn.

Untuk situasi sekarang, used car price meroket kebulan, sebab netizen tak dapat untuk memiliki brand new car, and opt for used car instead.

And satu lagi category, adalah yang paling majority, which is current owner. Macam kita sekarang lah. Kita dapat tahu, harga kereta makin mahal. Buat apa kita nak upgrade kereta? Tunggu la harga jatuh.

Kita hold dulu sampai harga turun, baru kita jual. Harini, harga tak turun. Jadi kita pun keep on using current car.

Dari sini, dia akan effect gila gila, dekat supply of used car.

And bila kita ada specific model and make, even colour yang kita nak, yang tak banyak dalam market, bukan harga makin mahal je untuk kita beli.

Even nak dapat jumpa pun susah sangat dah. Saya tak mintak banyak pun. Ae86 hitam putih. Tu je pun.

Spekulasi EV

Ada satu spekulasi berkenaan kereta ev, which is, kereta ev ada dalam huge supply, and kemungkinan ev car punya harga akan menurun disebabkan kereta ev yang semakin popular, dikalangan car maker and consumer.

Itu memang cara trend baru untuk masuk ke culture tempatan seluruh dunia.

Ingat lagi tak smart phone tahun 2012, rasa macam mahal. Tiba tiba Lenovo jual smart phone harga 300. Lepastu semua orang pakai smartphone. Saya siap beli 3.

NAMUN……..kereta ev bukan smartphone….. sebab kereta ev, ada 6 kali lagi banyak rare mineral dari conventional engine, and satu mineral tu, kalau korang pernah dengar la.

Nickel.

Nickel punya price, meroket jugak, disebabkan supply yang terlalu rare.

End up, jangkaan yang lebih ramai percaaya, 2023 akan buat kereta ev lebih mahal dari kereta internal combustion, in relative to degree of price hike.

Nampak gaya, ni bukanlah berita yang kita semua consumer seronok nak dengar.

Kita dah sedia maklum dengan information ni, jadi,  bila exactly harga kereta akan jatuh ke tanah semula, sepertimana harga kereta sebelum covid melanda? Tahun ini kah?

Unfortunately, jawapan pendek dia, tidak. Benda ni tak akan jadi secepat tu. Toyota punya exec predict yang global car price akan turun ke normal degree pada selewat 2026.

Tapi tak semua pun bad news. Memang lah ambat lagi harge kereta nak turun, tapi tu tak bermakna yang harga kereta tak akan turun lansung.

Walaupun kita ada dengar yang tax akan dilaksanakan semula, and prediction untuk 5 tahun tadi, sebenarnya harga wholesale price dijangka untuk mula menurun akhir tahun ni.

Cuma current car price sahaja yang masih lagi tingggi.

Macam mana pulak dengan western car company, dekat Russia?

Generally speaking, agak rare jugak lah untuk western company untuk REINVEST dekat Russia.

Majority automaker sekarang ni dalam fasa untuk keluar daripada Russian punya market, and benda ni kita panggil long term exit strategy.

Adakah kita nak kena tunggu sampai 2026 untuk beli kereta baru? Nak tunggu, boleh je. Tapi tade concrete point pun untuk kita tunggu sebab benda ni still a speculation.

And plus, kereta adalah keperluan and it depends on your situations.

Memang betul yang kereta dekat market brand new and used harini tak sebanyak satu masa dulu. Tapi kereta still ada. Bukannya semua kereta dah takda.

Tips

Kalau sekarang kita nak beli kereta, adjust perspective kita. Bila kita dah tahu situasi macam ni.

Jangan expect yang satu showroom sahaja yang perlu kita survey. Harga berbeza beza. Ambik masa untuk buat price survey, apa offer yang kita dapat, and be patient.

Tenang, and kita akan dapat offer yang terbaik. Ni memang cara dia, memangdangkan situasi yang gila harini

Sekarang ni, korang pulak bagitahu saya. Bila sebenarnya korang rasa harga akan turun? And dari korang punya observation, patut tak kita trade kereta sekarang? Share experience korang dengan komen dekat bawah.

zakirin

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.