5 Kereta Yang Student Wajib Beli Mengikut Bajet

Banyak means of transportation dalam university. Mungkin campus sediakan bas. Kalau dekat, kita jalan kaki. Yang paling common, dengan motor lah.

Tapi for sure, student perlukan kereta. Dalam short article ni saya akan bagi idea untuk pilih kereta mengikut bajet, dari serendah 4 ribu, pergi ke atas.

Criteria yang kita perlukan, kereta tu mestilah

-reliable

-easy access to spare part

-compact, sebab yela, kawasan university biasa sesak. Nak parking pon susah gila.

-Kereta yang tak terlalu tua.

Kita start dengan bajet yang paling rendah, which is dari 3ribu, ke 5 ribu, and that is

1997 to 2002 proton satria 1.3 GL

Dalam list ni, proton satria adalah yang paling tua, memandangkan kita ada financial yang agak ketat untuk segment ni.

Namun, dari conversation saya dengan satria punya fan, kawan kawan saya yang still own satria ni as scond car, diorang still having fun dengan proton satria, walaupun spare part dah tak abundant macam satu masa dulu.

Proton satria dalam market, tak duduk dekat 4 ribu sebagai harga purata. Infact, 4 ribu tu harga yang paling rendah, yang kita boleh jumpa. Tapi harga rendah bukan bermakna kereta tu rosak semata mata.

Saya rasa okay spend duit kat sini. Kalau nak ikutkan , iphone baru pun rege mahal ni jugak.

At this price, kita boleh expect untuk dapat proton satria dengan 1.3 liter engine, manual. Lebar Cuma 1.7 meter, panjang 3.995 meter.

Pendek je. Sesuai untuk maneuver dalam kawasan campus yang padat tu.

Satu lagi advantage dia, satria is sporty. Cinggey magnet. Ada duit sikit, slow slow upgrade. Sem 1 satria kompang. Final sem nanti dah jadi satria gti.

Next stop, untuk next bajet, pada 5 ribu, ke 10 ribu, dengan manufacturing date yang masih lagi relevan,

2007-2010, perodua viva ex.

At this price, kita ada dua engine yang boleh kita pilih. 660 dengan 850. Perodua viva, adalah direct decendant perodua kancil, and harini dah diganti dengan perodua axia.

kancil, walaupun murah, disebabkan umur yang terlalu tua, agak susah untuk kita jumpa kancil tanpa masalah. Sebab tu lebih selamat untuk kita go for viva.

Untuk student jugak, kereta ni relatively small. Kereta kecik. Senang masuk u parking. Nak masuk kelas terus dengan axia ni on boleh.

Just bersedia dengan perasaan nak melayang bila on highway speed. And pintu tin milo. tapi untuk student, ini dah mencukupi. At least for me.

Saya penah stay semalam dekat tanah rata, Cameron highland, pukul 2 pagi, dengan viva manual. 4 orang laki dalam viva. Tekejut gak saya. Desup beb.

And now, for student yang perlukan kereta, and mempunyai bajet pada 10-15 ribu, pada harga yang hampir sama degnan new rsx ataupun y16, kita ada

2005 ke 2008 first generation perodua myvi 1.3 ez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apa yang saya suka dengan myvi ni, walaupun saiz dia tak sekecil viva tadi, but still compact untuk kegunaan kita di kawasan university.

Myvi ez guna engine 1.3 and automatic. Kiranya  kereta ni bukan untuk student je selesa. Even small family boleh consider myvi ni. Sebab engine power and cabin saiz yang mencukupi.

Untuk 3 generasi myvi, this 1st generation yang paling laju dalam drag test, disebabkan oleh newer generation leaning towards fuel economy, and sacrifice power.

Mungkin dia lagi mahal dari viva, satria. Tapi once kita spend duit dekat myvi ni, kita boleh dapat kereta yang tick lebih banyak features dalam checkbox kita.

Untuk next bajet, 15 ke 20k. Tak ramai student yang cari kereta dengan range harga ni. Biasanya, kalau student ada kereta dengan nilai ni,,, tu kereta mak ayah dah la.

Lagipun untuk bajet 15k kebawah, kita dah ada variety of choices untuk kereta student, dengan good safety. Tapi tape, kita layan. Untuk segment ni, saya go for

2005 to 2008 honda city gd 1.5 i-dsi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Even bila kita own Honda city ni after 100 ribu mileage dari careful owner, kita boleh tahu yang kereta ni sesuai untuk, bukan sahaja campus life, tapi even to be driven daily.

Saya sendiri masa first experience, many years ago, impressed dengan space dia. Cabin depan, belakang, bonet belakang.

Vtec untuk Honda city ni smooth. Cukup power lah senang cite. Semua pakej ni untuk harga bawah 20k. kalau ada cash of course

And lastly, student yang lebih prefer brand new car dari kereta secondhand, macam yang kita tahu, tak ada kereta baru yang berharga bawah dari 20 ribu.

Bawah 30 ada. Manual. Bawah 10 ribu, lagi la taka da. Tamiya baru ada. Untuk brand new car for student, loan,

Perodua Axia

Yang biasa tengok channel ni, tahu lah, yang wife saya guna perodua axia g 2016. And fun fact, untuk yang beli axia brad new, engine dia berbeza dari axia yang lama, which is now axia ada system vvti.

Nak cite vvti anjang. Tapi senang cite, engine axia baru lagi powerful, and jimat minyak daripada axia 1st launch.

Lagipun kita beli perodua baru. Maknanya kita akan dapat warranty 5 tahun. Benda yang used car tak dapat. Dari segi saiz, dia duduk di Antara viva dengan myvi.

Saya, personally suka dengan design axia. masa pre launch 2015, tak ada kereta dekat malaysia bawah 100 ribu dengan design yang organic macam axia.

Next design yang beralun macam axia masa tu, Hyundai elantra. Axia, price point dia, affordable. Saya pun, apa lagi, paksa wife saya beli axia.

 

 

zakirin

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.