Malaysia akan benarkan penggunaan kripto

Kuala Lumpur: Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) menggesa pihak pengawalseliaan supaya membenarkan penggunaan mata wang digital seperti kripto untuk membantu golongan muda yang menggunakan mata wang ini secara aktif terutama dalam platform perdagangan token ‘non-fungible’ (NFT).

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Zahidi Zainul Abidin berkata, pihaknya akan meneliti cara untuk meningkatkan penyertaan golongan muda dalam mata wang tersebut.

“Semua ini di bawah Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Bagaimanapun, kita di pihak kementerian ingin daftarkan, sebab ini adalah perniagaan dan program kewangan masa depan, terutama buat anak muda sekarang.

“Kita harap kerajaan dapat dan cuba ‘legalise’ (membenarkan di sisi undang-undang) perkara ini supaya penyertaan anak muda dalam mata wang kripto dapat kita kembangkan dan bantu mereka dari segi penggunaan tenaga dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan Syed Ibrahim Syed Noh (Ledang-PH) mengenai pendirian kerajaan dan K-KOMM berkaitan perdagangan dalam platform NFT yang semakin menjadi perhatian di Malaysia, terutama bagi kalangan anak muda.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.