Pesawat Boeing 737-800 China Eastern Airlines terhempas

Sebuah pesawat China Eastern Airlines dengan 132 orang di dalamnya terhempas di pergunungan di selatan China ketika dalam penerbangan dari bandar Kunming ke Guangzhou, kata Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC).

Pesawat malang itu adalah jenis Boeing 737 dan jumlah mangsa yang terkorban tidak diketahui serta-merta, kata penyiar negeri CCTV.

Penyelamat sedang dalam perjalanan, katanya.

Tiada maklumat mengenai punca nahas pesawat itu, sebuah pesawat 737-800 berusia 6 tahun, menurut Flightradar24.

CAAC berkata, pesawat itu terputus hubungan di atas bandar Wuzhou.

Ia membawa 123 penumpang dan sembilan anak kapal.

Media kerajaan sebelum ini berkata, terdapat 133 orang di atas pesawat itu.

“CAAC telah mengaktifkan mekanisme kecemasan dan menghantar kumpulan kerja ke tempat kejadian,” katanya dalam satu kenyataan.

Penerbangan itu berlepas dari bandar barat daya Kunming pada jam 1:11 tengah hari (waktu tempatan), data FlightRadar24 menunjukkan.

Pengesanan penerbangan tamat pada jam 2:22 petang (waktu tempatan) pada ketinggian 3225 kaki dengan kelajuan 376 knot.

Ia sepatutnya mendarat di Guangzhou, di pantai timur, pada jam 3:05 petang (waktu tempatan).

Laman web China Eastern Airlines kemudiannya memaparkan warna hitam dan putih, yang dilakukan oleh syarikat penerbangan sebagai tindak balas kepada nahas sebagai tanda penghormatan kepada mangsa.

Rekod keselamatan industri penerbangan China adalah antara yang terbaik di dunia sepanjang dekad yang lalu.

Menurut Rangkaian Keselamatan Penerbangan, kemalangan maut terakhir pesawat China adalah pada 2010, apabila 44 daripada 96 orang di dalamnya terbunuh apabila jet serantau Embraer E-190 milik Henan Airlines terhempas ketika menghampiri lapangan terbang Yichun dalam jarak penglihatan yang rendah.

Pada tahun 1992, sebuah pesawat China Southern jenis Boeing 737-300 yang dalam penerbangan dari Guangzhou ke Guilin terhempas semasa hendak mendarat, membunuh kesemua 141 orang di dalamnya, menurut Rangkaian Keselamatan Penerbangan. – REUTERS

 

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.