Masuk kereta nampak butang butang ni. Apa fungsi dia?

Kereta tahun 80an, kita ada steering dengan horn, radio dengan aircond control kat tengah, gear and hadbrake dekat tepi. Thats it. Tapi harini, dekat steering button, tengah button, kiri button kanan button, atas button, bawah button. Semua lah  button. Belum cite touchscreen lagi. Jadi kita akan tengok satu per satu, apakah fungsi features yang ada dalam kereta kita, yang tak ramai orang tahu, kegunaannya.

Kegagalan semasa control brake kita boleh buatkan kereta kita go babai.

  • Cruise Control Buttons

First button yang kita nak tau berada di steering kita, cruise control buttons. Macam aircond and radio jugak, button cruise control bukan satu, and setiap car maker ada symbol dia tersendiri. And apa yang saya nak tunjuk, adalah ADAPTIVE cruise control. Maksudnya kereta kita ada tambahan technology, macam lane keep assist, and distance control. Lane keep asisst bahasa mudah dia, steering pon dia kawal. Distance control pulak, contoh kita set 80, Bila kereta kat depan slowing, dengan kita pon jadi slow, sebab ada sensor untuk jaga jarak kita

Untuk full button review cruise control, tengok video dekat bawah ni

  • Electronic Parking Brake

Modern cars harini, makin kurang yang datang dengan conventional handbrake, as option. Beliau diganti dengan electronic parking brake. Tapi ada satu lagi dekat bawah dia, brake hold. Bende pulop tuuu. Untuk electronic parking brake, ergonomically, hampir sama dengan hand brake biasa. Tarik ke atas, e brake akan engage, macam tarik handbrake. Tekan ke bawah, e brake akan disengage, sama dengan lepas handbrake biasa.

Tapi untuk safety, biasanya kita kena hold brake pedal masa disengage e brake, sebab kalau lepas je semua, kereta melayang layang karang. Satu lagi cara untuk disengage adalah dengan simply masuk D and tekan minyak. Automatically e brake akan disengage and tak perlu tekan e brake stiap kali nak jalan.

Brake hold, dekat mana kita guna? Brake hold ni fungsi dia untuk make sure kita on complete stop, bila kita complete stop. Contoh macam ni. Kita tengah jam, nak lepas minyak, kena masuk N dulu. Nak jalan, masuk D. Tapi bila on je brake hold, masa D pun, bila kita complete brake, and lepas pedal brake, brake kita still engage, sampai lah kita tekan minyak balik. Baru brake disengage.

  • Down Hill Assist

Next is button yang biasa kita nampak dekat suv dengan pickups. Logo dia macam kereta turun cerun. Ini kita panggil, down hill assist, ataupun hill descent system. Kita harini tak pakai suv kita offroad. Tapi technically, suv and pickup is designed specificly for offroad terrain. Salah satu situasi yang sedikit tectical masa offroad adalah masa turun cerun.

Kegagalan semasa control brake kita boleh buatkan kereta kita go babai. Car maker cuba untuk make sure yang kereta dia sesuai dipandu kepada semua orang, and dekat sini lah, down hill assist masuk. Dari 3km sejam ke 20 kilometer sejam, once kita ON down hill assist, kereta kita akan kawal keempat empat brake secara individu, untuk kurangkan any slide and failure. Result dia, kita dapat driving condition yang lebih selamat.

  • 360 Live View

And then saya tunjukkan button button yang nampak hampir obvious. Kalau dalam kereta kita, kita jumpa button yang bentuk macam camera, most of the time itu adalah 360 live view. Kita boleh tengok sekelling exterior kereta kita, daripada monitor. Biasanya 360 akan pair dengan top view untuk kita adjust perspective and membantu movement kita.

Walaupun kita negara panas and lembab, negara lain ada yang sejuk sejuk. So heater ni membantu.

  • Seat Heater

Kita ada button dengan rupa kerusi, and ada line line keluar dari seat. Adakah ini bermakna kerusi serap kentut kita? Tidak. Ini logo untuk seat heater. Walaupun kita negara panas and lembab, negara lain ada yang sejuk sejuk. So heater ni membantu. Namun ada jugak seat yang ada dua function, heat, and cooling. Aircond keluar dari seat. Yang tu sedap. Masa review vellfire, saya on seat ni. Ceria je buat review. Ni antara button yang paling saya seronok pakai. Sebab button untuk comfort kan.

 

zakirin

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.