Siapa jahat? Ukraine atau Russia?

Bila ukraine diserang russia, kita sebagai orang malaysia, elok tak masuk campur perbalahan antara dua. NAMUN, there is some knowedge yang boleh kita belajar as moral of the story untuk perbaiki diri kita sendiri.

Cerita, sentiasa datang dari satu belah pihak. Ukrain diserang russia, maknanya russia jahat. IYE DOK? Ukraine mintak bantuan NATO untuk defence, walaupun ukraine bukan NATO member. NATO adalah gabungan negara untuk membantu sama sendiri dari segi politik and defence. Kalau dah bukan member, kenapa bila ada masalah, tiba tiba cari NATO? Hmmmm.  fishy

NATO member termasuk lah USA and UK. USA and RUSSIA memang tak ngam pon dari dulu. Ukrain dengan Rusia pun sama. Kalau ukrain tak larat nak serang russia sorang, option yang dia ada, dia join geng.. Geng tu, geng yang sama benci russia, and semua ada dalam NATO. Dari 1992 pun, ukrain dah apply membership nato tapi tak pernah lulus pun. Ye la, ukrain benci russia. Tapi hakiktnya, diorang adik beradik. Tadenye nato nak bagi masuk geng.

Russia daripada dulu nak ally dengan ukrain. Ukrain deny dari awal and sibuk nak jadi member nato. walaupun ukrain bukan member nato, TIBA TIBA! dekat border ukraine ada tank dari UK, Nato member war tank. Bukan member, tapi kenapa ada NATO punya tank dekat sempadan UKRAIN RUSSIA?

Itu lah chess move dari nato. RUSSIA ada kuasa tentera yang kuat, tapi sekuat kuat tentera russia, selama ni duduk dalam pagar russia sahaja. NATO on the other hand, USA especially, ada troops of army dekat sekeliling sempadan RUSSIA dari dulu lagi.

SELURUH NATO desak RUssia untuk stand down. USA suruh Russia untuk stand down. NO WAR. Kalau no war, kenapa USA ada troops of army dekat luar USA? USA nak serang Russia, and Ukrain adalah kambing hitam untuk USA luaskan jajahan ke russia. Kalau scala kecik dia macam ni. Ada orang nak ceroboh rumah kita, tapi yang tengah rekod video, penceroboh. (bukak mask, sound spiderman) Dalam camera nampak yang kita mengamok ngamok. Marah marah. Nak ajak gaduh. Tapi hakikatnya, kita tengah diancam penceroboh. Common sense lah untuk kita mengamok. Kau kacau aku dulu.

NATO sebelum ni bagi kata janji untuk tak gerakkan sedikit pon insfrastucture dia berdekatan russia, atau neighoring region. Harini nato ada troops of army dekat poland, romania, baltic states. ALASKA, 50 kilometer je dari Sempadan RUssia, adalah dibawah naungan USA!. Orang tak tau. Penceroboh dah depan muka. Nato janji lain, tapi action lain. Nato dah tipu russia dari awal.

Bukan russia je kena tipu. Ingat iraq? Ingat libya? Afhanistan? Sape yang serang? Russia? Bukan russia. JEpun pun bukan. K pop pun bukan. Perkataan propaganda, kita belajar dalam buku sejarah. Sebenarnya, propaganda ada sampai harini, and kita tak sedar.

President Ukraine buat statement kata mungkin speech dia adalah speech yang terakhir. Buat cerita sedih sikit. NAmpak innocent sikit. Zelinsky. Nampak kesian. President ni, jewish president, kepada sapa yang tak tahu. Zelinsky cakap, we want peace. Tapi proceed letakkan army troop dekat sempadan russia. Yang serang MAS AIRLINE, UKRAINE. Dia tak sedih pun dekat kita.

Dari chess move yang datang dari putin sejak 1996, saya nampak yang putin bukan orang bodoh. TRust me, 95% manusia yang diberi kuasa, tak ada common sense. Putin bukan orang macam tu. Dia sekarang ni tengah pertahankan negara dia, walaupun terpaksa guna kekerasan, kalau itu lah langkah terakhir yang ada. Ukrain nak khianat russia, and russia mesti buat something.

USA sebarkan propaganda ISLAMOPHOBIC. Putin sendiri keluarkan statement yang dalam banyak banyak religon dalam russia, islam paling tak ada masalah. USA sebarkan lgbt. PUTIN mati mati tolak lgbt. Dekat malaysia, kita ada sajat

Moral of the storeh! Shrink perspective negara kepada perspective individu, setiap perbuatan kita ada akibat. Bila kita buat semething dengan niat untuk sakitkan orang lain, biasanya ending dia, kita sendiri yang sakit. Ukraine khianat russia, dengan masukkan nato dalam border. Harini rakyat ukraine sendiri yang jadi mangsa perang. Kalau ukrain tak sibuk nak besarkan kuasa, rakyat dia tak sengsara harini.

Kedua, Sentiasa dengar cerita dari dua belah pihak. 10 accident dari kawan kita, sorang je yang cakap ha ah salah sendiri. Sebelum kita take action, atau dapat first impression dari cerita orang lain, better ambik perspective dari opposite side jugak, sebelum kita take action yang salah. Tapi tu lah, susah nak dapat cerita dua belah pihak. Saya pon sama je. Tapi at least saya dah bagi point ni, lepas ni kalau saya lupa, orang ingatkan saya balik.

Ketiga, propaganda is real. Berbeza propaganda and fakta, propaganda dicipta dengan bagi misleading information kepada kita, untuk benefit entiti. SAtu satunya cara untuk elakkan diri dari termakan propaganda, adalah dengan cara mengumpul fakta sahih. Stop terima fakta dari satu source. Meaning dah abis tengok video ni, and rasa macam pelik dengan fakta yang saya bagi, pegi check tempat lain pulak. Dari situ baru kita dapat kebenaran untuk diri sendiri. Stop herd mentality.

zakirin

1 comment

  • Ya sangat boh..seluruh dunia tahu, zelensky tu haiwan ternakan yahudi. Cuma news tak royat agenda sebenar hak yahudi nak buat ko rusia… iaitu ore muslim. Jange baca dan dengar news dari eropah, aljazeera, abc, cnn dan lain2..pelawop belako, dia royat lek dia jah. Dia tak royat alek rusia. URAAAA!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.